Close

Program 2022

Karlskronas Litteraturfestival Bok och Hav presenterar "Överlevnad" som årets tema vars program innefattar läsecirklar, seminarier och författarsamtal.​

I samband med Världsbokdagen – instiftad av UNESCO för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor – presenterar vi härmed programmet för Bok och Hav 2022.

PROGRAM FÖR BOK OCH HAV 2022

 

Den 13–15 maj slår dörrarna återigen upp för Karlskronas efterlängtade Litteraturfestival Bok och Hav – bokmässan för alla bokintresserade!

 

BOK OCH HAV BOKCIRKEL

 

TISDAG DEN 3 MAJ – TISDAG DEN 10 MAJ – LÖRDAG DEN 14 MAJ

Vinnaren av Stora Journalistpriset och ”hela Sveriges polis” i årets viktigaste läsecirkel i Blekinge Litteraturfestivalen Bok och hav har ambitionen att spela roll i Blekinge genom läsning, diskussion och möten.

Inför Bok och Hav 2022 hålls därför i samverkan med BIU en läsecirkel med SVT- journalisten Diamant Salihu och hans bok ”Tills alla dör”, för vilken han fick Stora Journalistpriset för några månader sedan. Nadim Ghazale och hans uppmärksammade ”Från flykting till hela Sveriges polis” är bok nummer två i läsecirkeln. Hans beskrivning om sin väg från krigets Libanon på 1990-talet till sin vardag som polis idag är en tänkvärd text. Nadim är även känd från TV-programmet Veckans brott och höll ett av de fem mest lyssnade ”Sommar i P1”-programmen förra året.

 

Skjutningar och våld mot blåljuspersonal är ett problem som de flesta större städer brottas med och problematiken sipprar nu ut i hela landet. Frågan är hur situationen kan förebyggas och hanteras i Blekinge? Vad kan vi som enskilda personer, företag eller som medlemmar av organisationer bidra med? Läsecirkeln genomförs i samarbete med Blekinge Integrations- och Utbildningscenter (BIU).

 

Datum:

3 maj kl 16:00 – Digitalt med BIU

10 maj kl 16:00 – Digitalt med Diamant Salihu

14 maj kl 14:00 – Fysiskt möte med Nadim Ghazale på Bok och Hav Litteraturfestival

 

Bokcirkeln är kostnadsfri – anmälan görs på Nortic.se

 

FREDAG DEN 13 MAJ

 

KONSERTHUSTEATERN – KARLSKRONA KL: 18:00

Fredagen den Trettonde – rysligt härligt!

Bok och Hav invigs fredagen den 13 maj – med en rad skräck- och kriminalförfattare som förstört nattsömnen för många läsare. Kom och mingla med Sveriges främsta skräckboksförfattare Kristina Ohlsson, Johannes Pinter, Frida Andersson Johansson, Helena Dahlgren och Caroline Grimwalker – även aktuell med sin råbarkade thriller “Rekryteringen”.

 

Mat och dryck finns att köpa till rabatterat pris på Restaurang Samuraj Sushi & Thaimat i Konserthusteatern mot uppvisande av Bok och Hav-biljetten! Gäller fredag och lördag.

 

LÖRDAG DEN 14 MAJ

 

KONSERTHUSTEATERNS FOAJÉ – KARLSKRONA KL: 10:00 – 16:00 – Fritt inträde!

Mellan kl. 10:00 – 16:00 står dörrarna öppna till Bok och Hav Bokmässa – en mötesplats där läsarna får möjlighet att träffa, lyssna och delta i samtal med årets aktuella författare och utställare på Bok och Hav. 

 

Kl. 12:00 – 12:45 Visas Karlskronaantologin på  Stora Scenen – Fritt inträde!
Ta del av ett drömskt bildspel av Jan Hinderson och Jannike Nordensson med uppläsning av författaren, där text och bild tvinnar sig samman i en unik upplevelse som ger frågor om döden, livet och moralen, andra perspektiv.

Jannike Nordenssons existentiella texter med inspiration från “Spoon River-antologin” och “Det Öde Landet”, möter Jan Hindersons suggestiva Karlskrona-fotografier tagna med hålfotokamera.

 

På Barnens bokmässa får barnen även tillfälle att träffa Sjöjungfrun Linda, författaren bakom Sjöjungfruns äventyr i Östersjön, och barnboksförfattaren Lena Wall, aktuell med barnboken Samir hittar hem, som bjuder på pysselaktiviteter och boksignering.

 

FREDRIKSKYRKAN – KARLSKRONA KL: 10:00 – 11:30
Historisk utblick: I spåren av hänsynslösa ledare – nu och då

Brutala ledare, krig, frigörelsekamp och politik har präglat många samhällen i både historisk och modern tid. Vi möter Niclas Sennerteg och Elvira Birgitta Holm samt lyssnar till Dick Harrison som är med oss digitalt; tre kända historiska författare inom både fackbok och skönlitteratur ger här perspektiv för Blekingepubliken. Biljett bokas på Nortic.se

 

FREDRIKSKYRKAN – KARLSKRONA KL: 12:00 – 13:00 – Fritt inträde!
När barnen får välja – deckargåtor, spänning och vänskap

Årets program bjuder på en härlig blandning av författare som i år utökar programmet med Barnens Bok och Hav. Barnens Bok och Hav är ett initiativ där barnen har fått vara med och önska fram årets barnboksförfattare. Barnbokseventet, som hålls i Fredrikskyrkan, är gratis och gästas i år av barnens favoriter – Kristina Ohlsson, Dan Höjer och Helena Dahlgren! Dessutom får barnen träffa Meta Ottosson, översättaren bakom favoriter som Roald Dahls Matilda och Häxorna samt Michelle Magorians Godnatt Mister Tom.

 

Fritt inträde till barnbokseventet – Boka biljett i förväg för garanterad plats. Biljett bokas på Nortic.se

 

KONSERTHUSTEATERN – KARLSKRONA KL: 14:00 – 15:30
Verklighet kontra fiktion – från deckare till feelgood

Vi fortsätter med lördagens spännande crime-diskussion där moderatorn Paula Gullbing låter Nadim Ghazale och Leffe Grimwalker ge sin syn på brottets verklighet kontra fiktion tillsammans med Caroline Grimwalker. Följt av den alltid uppskattade författarduon Olséni-Hansen vars feelgood-deckare bjuder på lika delar skratt som spänning. Eftermiddagen avslutas med ingen mindre än feelgood-drottningen Åsa Hellberg som berättar om sin relation till feelgood och ger sina bästa skrivartips till alla er med författardrömmar. Biljett bokas på Nortic.se

 

Mat och dryck finns att köpa till rabatterat pris på Restaurang Samuraj Sushi & Thaimat i Konserthusteatern mot uppvisande av Bok och Hav-biljetten! Gäller fredag och lördag.

 

SÖNDAG DEN 15 MAJ 11:00


KL. 11:00 – 12:30 RÅDHUSTRAPPAN – KARLSKRONA – Fritt inträde!

Utdelning av årets Laureliapris med stadsvandringen från Karlskrona till Ukraina “Litteraturen som förenar oss – en litterär vandring genom Nils Holgerssons Karlskrona”

Bok och Hav delar ut journalistpriset Laureliapriset. Därefter lyssnar vi till Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa – en av de mest älskade barnböckerna genom tiderna, så även i Ukraina. Vi följer med på en unik litterär vandring genom Nils Holgerssons Karlskrona och tar del av litteraturen som förenar oss.