Close

Sami Said

Sami Said författare, Eritrea/Sverige

Den svenskeritreanske författaren Sami Said föddes i Keren i Eritrea. Hans familj flydde från kriget och som tioåring kom han till Sverige, där familjen bosatte sig i Göteborg.

Sami Said debuterade 2012 med Väldigt sällan fin, en roman om identitet, tillhörighet och rotlöshet. Huvudpersonen Noha, som har många likheter med författaren själv, är en ung svenskeritreansk student som känner sig vilsen i den svenska kulturen och i sitt eget kulturella arv. Året efter publicerades Monomani. Det är “boken bakom boken”, en brevroman där huvudpersonen Sami beskriver debutromanens tillkomst.

Nu har han tillbaka med Människan är den vackraste staden, en roman fylld av liv och humor, en kalejdoskopisk berättelse om vår tid. Huvudpersonen San Francisco rör sig rastlöst i utkanten av ett namnlöst samhälle som har stängt sina gränser. Boken består av tre delar och skildrar människors livsöden och relationer. “Människan är den vackraste staden” nominerades till Augustpriset.

2019 kom han också ut med barnboken Äta gräs, illustrerad av Sven Nordqvist. Äta gräs handlar om Imani Lilian Mau, hon är en flicka som kan nästan allt: klättra högt upp i träd, räkna till hundraett och hämta vatten från andra sidan berget. Vi får följa henne under dagar av torka och dagar av regn, dagar av lek och dagar av hunger. Bredvid Imani bor grannen Osman Zula som prackar på alla i byn specialhåvar att fånga regnmoln med och solmagneter med garanterad effekt. En dag anklagar han Imani för att ha stulit hans pengar. Det skulle han inte ha gjort!

Foto: Annika af Klercker

https://www.nok.se/forfattare/s/sami-said/