Close

Niclas Sennerteg

Niclas Sennerteg författare, Sverige

Niclas Sennerteg är författare och journalist, verksam på Borås Tidning och har även arbetat på Sveriges Radio i många år. Han har gett ut en rad kritikerrosade böcker: Stalins hämnd (2001), Warszawas bödel (2003), Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga (2008), Ord som dödar (2010) och Göring – förhören 1945 (2011).

2017 skrev han, tillsammans med Tobias Berglund boken Finska inbördeskriget . I januari 1918, bara några veckor efter självständigheten, störtades Finland in i ett skoningslöst inbördeskrig mellan ”röda” och ”vita”. Med 40 000 döda på bara några månader till följd av strider, mord, svält och sjukdom blev det Nordens dittills blodigaste konflikt, enbart överträffad av andra världskriget.

Hundra år har gått sedan denna tragedi. I Finland skapade kriget ett trauma som är kännbart än i dag. Samtidigt är det så gott som bortglömt i Sverige, trots att hundratals frivilliga svenskar reste över Östersjön för att slåss, och trots att hela den samtida svenska debatten kom att kretsa kring detta krig – ett krig som dessutom nästan fick en svensk regering att falla.

https://sennerteg.wordpress.com/