Close

Emma Klingenberg

Emma Klingenberg sångerska, Sverige

Klingenberg är en finlandssvensk skådespelare och sångerska som alltid har brunnit för att berätta historier. Och att berätta dem genom musik är någonting hon brinner alldeles extra för!

Hon är född och uppvuxen i Jakobstad, Finland. År 2005 utexaminerades hon som första finländare från musikallinjen på Teaterhögskolan i Göteborg. Vi har kunnat se henne i pjäser, konserter, filmer, tv-serier, och musikaler både i Sverige och i Finland. Senast (2017-2018) kunde vi se henne i den publik-och kritikerrosade rollen som Edith Piaf i föreställningen “Piaf-jag ångrar ingenting” på Åbo Svenska Teater.

På samma teater gjorde hon (2015-2016) en annan minnesvärd rollprestation som den åländska Maja i musikteaterföreställningen “Stormskärs Maja” regi: Jakob Höglund. Övriga roller vi kunnat se henne i genom åren är bland andra:  Ann Egermann i musikalen ” A little night music”, Sugar i musikalen ”Some like it hot” på Norrbottensteatern, Lilla My i pjäsen ”kungen i mumindalen” på Svenska Teatern, Irina i musikpjäsen ”Det hjärta man har” Svenska Teatern, I revyn “Va va de ja sa” på Lilla Teatern,  Maria i musikalen ”The Sound of music” på Svenska Teatern, Stina i tv-serien ”Fanny” (YLE), Karin i kortfilmen ” den dödes bror”, Petra i kortfilmen ”tredje dejten” (Parad), Judit i musikteaterföreställningen “Ingvar” Svenska Teatern.

Emma har även stor konserterfarenhet och har gjort solistframträdanden med bland andra Tenerife Symphony Orchestra, Åbo filharmoniker, Göteborgsmusiken, Vantaan Viihdeorkesteri, och Borås symfonietta. Emma tilldelades i April 2018 Stina Krooks pris. År 2010 tilldelades hon Erna Tauros stipendium och år 2003 erhöll hon Jenny Spennerts pris.

Foto: Anders Lönnfeldt

http://emmaklingenberg.com/index.html