Close

Eivor Martinus

Eivor Martinus författare, Sverige

Eivor Martinus är född i Sverige men har bott i England sen 60-talet. Hon debuterade som romanförfattare 1971 men har ägnat mest tid åt teater och BBC radio. Hon tidigare givit ut Lite djävul, lite ängel, Strindberg och hans kvinnor och Barndrottningen Filippa och hennes värld. I sin bok I går sjöng näktergalen – en sann berättelse om kärlek och alzheimer skriver Martinus om sin make som drabbades av alzheimer, hur livets villkor hastigt kan förändras och hur hon fick hantera livet med sin make som blev allt sjukare.

I sin nya bok Hon sjöng på vinden: blodsband och vatten (2019) berättar hon om två släkter, en från Dalarna och en från Göteborg som utgör stommen och kontrasterna i den person som är berättaren. Familjehistorien är en, men blir till ett allmängiltigt exempel på svensk historia under det senaste seklet, en berättelse om liv och död, kärlek och sorg, fattigdom och uthållighet, oväntade arv, emigration och kanske framför allt: kvinnors styrka.

Tillsammans med sin man, Derek Martinus har Eivor satt upp ett stort antal teaterföreställningar i London men också i Sverige. Eivor Martinus har publicerat flera böcker på svenska och översatt ett stort antal Strindbergspjäser till engelska. Hon har också översatt och dramatiserat verk av Pär Lagerkvist, Hjalmar Bergman, Hjalmar Söderberg och Ingmar Bergman för engelsk radio och teater. Flera av hennes egna pjäser har uppförts i England, U.S.A, Irland och Sverige.

Foto: Patric Söderström

http://www.carlssonbokforlag.se/?s=martinus&post_type=product