Close

Diamant Salihu

Diamant Salihu, född 1983 i Gjakova i Jugoslavien (nuvarande Kosovo), är svensk journalist. Han är uppvuxen i Borlänge. Han har bland annat arbetat på Värnpliktsnytt och Borlänge Tidning. Han anställdes år 2006 på tidningen Expressen där han arbetade som reporter och periodvis även var tidningens korrespondent i London och New York. År 2017 anställdes han som reporter vid Sveriges Television, SVT.

År 2021 publicerade han reportageboken Tills alla dör om konflikter mellan olika gäng på Järvafältet. Samma år fick han det stora journalistpriset Årets röst.

Tills alla dör (2021) är en berättelse om och kartläggning av Rinkebykonflikten, gängkriget mellan Shottaz och Dödspatrullen. Konflikten tog sin början sommaren 2015 och hade fram till april 2021 lett till att ett tiotal personer har mördats. Boken beskrevs av Expressens Victor Malm som en “djupt imponerande prestation”, där en omfattande research kombineras med “en intelligent hybrid av berättande journalistik och samhällsanalys”. I DN beskrevs boken som “en detaljerad och drabbande skildring av gängvåldet tecknad i grått. En oumbärlig bok för den som åtminstone vill försöka förstå varför pojkar skjuter varandra”.

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.