Close

Aase Berg

Aase Berg författare, Sverige


Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur. Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen Forsla fett ingick. Aase Berg är också litteraturkritiker. 2011 tilldelades hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och 2012 tilldelades hon Aftonbladets litteraturpris. Aase Berg är född och uppvuxen utanför Tensta i Stockholm. Med en norsk far har hon tillbringat många av sin barndoms somrar vid kusten utanför Trondheim i Norge.

Hennes poesi har betecknats som säregen, vild, ordrik, humoristisk och lekande, men också allvarlig och vass. Formen kan vara rytmisk, klangfull och melodisk. Där finns en djup ironi, realism och fantasi i en mörk, suggestiv associationssfär. Hon är i verklig mening egensinnigt gränsöverskridande, tänjer och blandar uråldriga myter, vetenskap, surrealism och science fiction. Texterna väjer inte för det obehagliga, obscena och är ofta laddade, förvridna och påträngande. Aase Berg vill spränga sönder det etablerade, bryta itu de invanda mönstren och utmana livsvillkoren. Den poetiska stilen mixas, deformeras och följer inga genrer.

Aase Bergs nya roman Haggan som kom ut 2019 är en stridsskrift för kvinnlig frihet, för den som fått nog av underordning i kärlek. Romanen uppmanar alla kvinnor att vägra behaga och att våga vara ful och besvärlig. Haggan är en äktenskapsskildring och ett triangeldrama.

Foto: Sara Mac Key

https://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/5708/aase-berg/