Bok och HavBok och Hav, Karlskronas internationella litteraturfestival, återkommer för andra året med ett fullspäckat program i Kristihimmelsfärdshelgen den 10-13 maj

Förord

Bok och Hav – Karlskronas internationella litteraturfestival hölls första gången i maj 2017 initierad av författaren Katarina Mazetti. Den blev en omedelbar succé, lovordad av de medverkande, älskad av publiken – en mötesplats för det talade ordet och det idla örat. För den ideella förening som står bakom evenemanget blev det både en stor tillfredsställelse och en sporre till ny giv, en ny festival redan 2018.

I årets upplaga erbjuder vi författarsamtal, uppläsningar och musik som ger nya perspektiv på både Bok och Hav – i den vidaste bemärkelse.

Vingslag ljuder genom festivalen – både historiens och fåglarnas – i festivalens två huvudteman: År 1918 – Demokrati samt Natur.

Bok och Hav 2018 är en fest för både tanke och känsla, med författare som diskuterar det dramatiska och formativa året 1918 ur både svenskt, nordiskt och europeiskt perspektiv. Andra prosaister och poeter frammanar haven, skogarna och djurvärlden; på festivalen är de själsliga djupen och fantasins universum granne med det faktiskt historiska och vetenskapliga.

Vi möter även unga författare som berör och vitaliserar med sotsvart realism eller skira fabler. Det blir både dagsutflykt i det gröna och litterär och musikalisk soaré. Och våra medarrangörer dukar fram till musikfest och barnlitteraturkalas…

I samarbete mellan Fredrikskyrkan, Svenska kyrkan i Karlskrona och Bok och Hav välkomnas allmänheten med fri entré till Fredrikskyrkan – Karlskronas egen Trinità dei Monti – vid tre tillfällen under rubriken Poesin möter musiken i Fredrikskyrkan. Där får vi uppleva stämningsfulla samspel mellan diktare och musiker från grannregionen Skåne (se programhäftet):
Torsdag 10 maj kl 19: Festivalens öppnande, Fredag 11 maj kl 17 och Lördagen 12 maj kl 17
                                                                                                                                                                                         Etthundra år har gått sedan Estlands, Lettlands och Litauens självständighetsförklaringar, liksom Islands erkännande som suverän stat. Bok och Hav ger dessa nationer status av hedersländer vid festivalen, och deras representanter hälsas extra varmt välkomna!

Det tredje viktiga temat i årets Bok och Hav är en frukt av Karlskrona kommuns prioritering av insatser för läsfrämjande och kreativt skrivande för unga. Som en första etapp anordnas därför en författarledd Skrivarverkstad för ungdomar 13-15 år, en satsning som kommer att fortsätta växa under sommaren och hösten. Dessutom blir det en Workshop för yngre med en barnboksförfattare i regi av en av våra medarrangörer.

På söndagsmorgonen slår vi följe med poeter och författare på en fågelvandring på Skärva med direkt efterföljande avslutningsfest på Skärva Herrgård med priser och premier.

Bok och Hav – Karlskronas internationella litteraturfestival är redan en betydande litterär mötesplats vid sydöstra Östersjön, där det svåra samsas med det lekfulla.

Ett tack från hjärtat till alla som bidragit.

Väl mött i Världsarvet!